Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 31 липня 2015 р.

Найкращий куточок Волині с.Кримне

  Рідний край! Скільки величі, краси та доброти втілено в цих двох словах. Адже рідний край – це немов би батькова колиска, яка безсмертно жевріє у наших серцях. До якої ми готові щодня і щоночі приходити серцем і радіти душею.
        У кожного з нас є своя Батьківщина, проте допоки ми живемо і, вдивляємось в небо, розуміємо, що воно в нас спільне, допоки ми будемо вірними патріотами нашої землі!
        Неповторною для мене, цікавою й, на жаль, багато в чому забутою і маловивченою є історія села Кримне, яке ще в сиву давнину облюбувало  собі Поліську низовину. Саме тут , в центрі Західного Полісся, серед луків, боліт і озер, серед борів з непрохідними нетрями й хащами з давніх-давен вирувало життя.
         Кримне розташоване на Поліській низовині в долині річки Прип'ять в пн. – зх. частині Старовижівського району у Волинській області.
Назва села походить від слова «кремінь», оскільки розташоване воно «на піщано-кремнистому згір’ю».
          На березі місцевого озера Домашнє ще в 1935 році українським дослідником О.Цинкаловським була відкрита мезолітична стоянка первісних людей.
          Кримненчани пишаються тим, що у їхньому поселенні, єдиному на всю Україну (і не тільки), колись існувала дорога із кінських зубів. Доріжка була викладена у панському маєтку графів Браницьких у 20-60 роках XIX ст. її довжина становила близько 500 метрів, ширина -0,7-0,8м. за легендою, кінські зуби – це все що залишилось від кінноти відступаюча з Росії в 1812 році французької армії Наполеона Бонапарта. До цих пір у маєтку Браницьких збереглась криниця із чистою джерельною водою, яка не замерзає навіть у великі морози.
          Серед мальовничих кримненських пейзажів є такий, який важко оминути. Це віковий сосновий бір з особливими хвойними ароматами та щебетом лісових птахів. Посеред цього казкового краєвиду й природної довершеності, справжньою перлиною виглядає база відпочинку з лірично-загадковою назвою «Срібниця».
          Одного разу відчувши переваги волинського курорту, ви повертатиметесь сюди знову і знову…

  
                                                                     Підготувала учениця 9 класу
                                                                     Міндер Анжела Василівна
                                                                   с.Мокре, Старовижівський район

Немає коментарів:

Дописати коментар