Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 22 листопада 2016 р.

Народні символи України

17 листопада в бібліотеці з членами клубу «Берегиня» та учнями 6-А класу був проведений бібліотечний диліжанс «Народні символи України». Про народні символи складено багато пісень і легенд, вони використовуються в обрядах, звичаях. Народні символи – це наші святині.
Перша зупинка – «Рослинні символи України». Тут діти познайомилися з символом краси, неперервності життя – вербою, калиною – символом кохання, краси, щастя; барвінком – символом вічності та кохання; тополею, з якою порівнювали гнучкий дівочий стан та символом сили, могутності, довголіття дубом.
Друга зупинка – «Тваринні символи». У княжі часи улюбленою твариною був тур, у козацькі – кінь. Найулюбленішими тваринними символами є птахи – зозуля, ластівка, лелека, журавель, соловей.
За легендою, солов’ї навесні гуртом прилітають в Україну, щоб слухати наші пісні, перекладати їх на пташину мову і нести в далеку Індію.
Третя зупинка – «Соціально-побутові символи». Вінок – символ життя, долі, життєвої сили: символ дівоцтва. До українського віночка вплітали до дванадцяти різних квіток і в’язали кольорові стрічки, кожна з них є: символом землі годувальниці, сонця, живої природи, води, неба, хліба, розуму, багатства, чистоти.
Ще один національний оберіг, народний символ України – рушник. Все життя українця пов’язане з рушниками. Рушником ушановували появу немовляти у родині, одруження дітей, зустрічали рідних і гостей, проводжали людину в останню путь, виряджали в далеку дорогу батька, сина, чоловіка й коханого.
Здавна відома, як оберіг, лялька-мотанка. Вона охороняє дім, сім’ю, господарство.
Символом сонця; життя, його безсмертя; любові і краси є писанка. У християнській культурі українців писанка стала символом воскресіння.

На закінчення подорожі діти давали відповіді на питання вікторини.



Немає коментарів:

Дописати коментар