Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 2 квітня 2018 р.

Розмалюю писанку, розмалюю!

Великдень в українців завжди асоціюється з писанкою. Важко собі уявити Великдень без писанок, які й око радують, і нечисту силу відганяють.
Писанка – це витвір мистецтва. Не випадково все найкраще в Україні завжди порівнюється з писанкою. У народі про гарну дівчину кажуть «Така гарна, як писанка!».
Майже у всіх народів світу яйце символізує нове життя. Існує декілька легенд, що розповідають, як виник звичай фарбувати яйце.
В одній з легенд йдеться про те, що першою фарбувати яйце почала Діва Марія, щоб забавляти маленького Ісуса. Але найвідомішою є легенда, згідно з якою римський імператор Тиверій не повірив словам Марії Магдалини про Воскресіння Христове. Він промовив: «Як може хтось воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, як якби куряче яйце раптом стало червоним». В ту саму мить куряче яйце в руках імператора почервоніло.
Пофарбувати яйце є одним із головних символів Великодня. Найчастіше їх називають писанками, але часто можна почути й інші назви: крашанки, дряпанки, крапанки чи мальованки.
У Вербну неділю 1 квітня в районній бібліотеці для дітей добродійка Юлія з парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви Старої Вижівки провела майстер-клас по виготовленню писанок. Вона розповідала і показувала дітям, як правильно і в якому порядку розписувати яйце.
Зробити писанку набагато важче, ніж крашанку. Спочатку на яйці малюють олівцем візерунки. Потім за допомогою спеціального інструменту – писачка наносять гарячий віск на ті ділянки, які повинні залишатися білими. А коли віск застигне, яйце занурюють у фарбу. Для кожного кольору віск наносять окремо. Біля свічки нагріваємо яйце, витираємо серветкою і у нас утворюється справжнє диво – великодня писанка.
Писанки захищають людину від зла і приносять добро і достаток. Кожний колір писанки має магічне значення.
Червона писанка означає радість життя і любов, для молоді – надію на одруження, жовта – уособлює місяць і зорі, а в господарстві – урожай, блакитна – небо, повітря, простір, зелений колір – це весна, оживання природи, багатство рослинного і тваринного світу, чорне з білим – пошана духів, душ померлих, подяка за охорону від злих сил. Поєднання кількох кольорів в узорах орнаменту символізує родинний добробут, мир, любов, злагоду, щасливе і благополучне життя.
Діти з великим задоволенням слухали добродійку Юлію, розписували писанки, задавали запитання, просили допомогти і по завершенні майстер-класу всі ділилися своїми враженнями і творчістю.
В районній бібліотеці для дітей була створена книжкова поличка «Чарівна писанка» з якої діти змогли дізнатися більше про свято Великодня, які є орнаменти писанок, що вони означають.
Нині мистецтво писанкарства відроджується. Відновлюються знання, з’являються нові майстри. У місті Коломиї Івано-Франківської області є музей писанки, де зібрано писанки з усієї України.

Немає коментарів:

Дописати коментар