Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 22 квітня 2019 р.

Великдень в кольорах і фарбах

  Кожен  із нас захоплено дивиться на писанку, яка вона світла і красна, як сонце. Наші предки вірили, що писанка має магічну силу – вона приносить добро, щастя, достаток, захищає людину від усього злого.                                    
 Перед Великоднем є давній звичай малювати яйця-писанки. Традиції українського писанкарства надзвичайно розмаїті. Кожен регіон нашої країни    має свої улюблені кольори. Вони мають своє символічне значення: чорно-білі – пошана до померлих; жовтий означає тепло життя, небесне світло, врожай; червоний – радість і любов; зелений – весну та воскресіння природи; синій  символізує  воду, небо; коричневий – багату землю. Поєднання чотирьох-п’яти  барв у писанці означає побажання родинного щастя, миру та любові у сім'ї.           
  На Вербну неділю в районній бібліотеці для дітей добродійка Юлія Ярославівна Улян з парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви Старої Вижівки провела майстер-клас «Великдень в кольорах і фарбах» по виготовленню писанок.   
  Охочих написати писанку зібралось багато. Юлія Ярославівна розповіла техніку виготовлення писанки, показала  орнаменти, які можна наносити на яйце і діти з  захопленням  почали розмальовувати писанки.
 Ми повинні пам’ятати і зберігати ці традиції. Адже як каже давня легенда        «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки…»  




Немає коментарів:

Дописати коментар