Загальна кількість переглядів сторінки

понеділок, 5 лютого 2018 р.

Свято Розколяди

Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками.
Звичаї, а також мова – це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю.
В усіх народів світу існує повір’я, що той хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає по світі, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку та пристановища, бо він загублений для свого народу.
Ми, українці, нація дуже стара і свою духовну культуру наші пращури почали творити далеко до християнського періоду на Україні.
4 лютого в районній бібліотеці для дітей відзначили свято Розколяди. Саме таким дійством наші предки прощалися із новорічно-різдвяними святами.
Традиційно Розколяда починається після 15 січня, а тривати може аж до Стрітення, коли, за народним повір’ям, зима зустрічається з весною.
З добрим настроєм і позитивними думками на захід зібралися колядники парафії Благовіщення Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви Старої Вижівки з настоятелем отцем Володимиром.
Бібліотекар читального залу Світлана Літвинчук ознайомила присутніх зі звичаями та обрядами святкування різдвяних свят в Україні та традиціями Розколяди.
На святі звучали старовинні колядки та щедрівки.
Всі рухи, дії і слова, що співаються в колядках та виявляються у звичайних обрядах, віють на серце кожного з нас чаром рідної стихії і є для душі живущим бальзамом, який сповнює її могутньою силою.
Учасники дійства пригощалися узваром та смачними пиріжками.
Всі бажаючі мали можливість відвідати народознавчу кімнату «Бабусина світлиця».
Тепер, хотілося б, аби все це відроджувалось зі щирістю. Аби люди усвідомлювали свою місію у період Різдва. Адже колядки мають відображати те, що відчуває суспільство.

Немає коментарів:

Дописати коментар